Beste lezers,
Ik zeg "Hoera voor de provincie Noord-Brabant"! Deze week was namelijk in het Brabants Dagblad te lezen dat Brabant 240 miljoen euro van de Essent opbrengsten uit gaat geven aan de Brabantse natuur! Ze willen het geld gaan gebruiken om de Ecologische Hoofd-structuur zoveel mogelijk compleet te maken. Wat ik vooral zo bewonderenswaardig en opvallend vind, is dat het grootste deel van de Essent opbrengsten naar natuur gaat en een kleiner deel naar de economie. Tegenwoordig is het namelijk vaak andersom. Petje af voor de provincie!
Natuur in de Media
In december 2011 heb ik er al een kopje aan gewijd: het agrarische natuurbeheer. Ik schreef toen dat de meningen over de effectiviteit van deze vorm van natuurbeheer nogal uiteen liepen en dat ik zelf neigde naar een positieve mening omdat samenwerken vrijwel nooit verkeerd is als het om natuur gaat. Inmiddels heb ik mijn mening bijgesteld (onder andere door ervaringen tijdens mijn werk) en ben ik niet meer zo positief. En helaas wordt dit gesteund door een artikel dat ik op 17 mei in het Brabants Dagblad las: "Beheer door boeren is een fiasco". Staatssecretaris Sharon Dijksma van natuur kreeg een rapport overhandigd van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) waarin uiteengezet wordt dat boeren jaarlijks 42 miljoen euro subsidie krijgen voor natuurbeheer, terwijl dit niks oplevert voor de natuur: het agrarische natuurbeheer heeft amper tot verbetering geleid. Zo heeft het de dramatische achteruitgang van weidevogels als de grutto en de veldleeuwerik niet kunnen stoppen. Er zijn sinds 2000 meerdere onderzoeken naar de effectiviteit van het agrarische natuurbeheer uitgevoerd die allemaal tot dezelfde conclusie komen...
Waarom deze vorm van natuurbeheer niet tot successen heeft geleid, wordt niet in het artikel in het Brabants Dagblad vermeld, maar uit artikelen over hetzelfde onderwerp uit de Trouw kan opgemaakt worden dat de maatregelen die de boeren in het kader van agrarisch natuurbeheer nemen niet ver genoeg gaan en daarom geen effect hebben.
Ik ben benieuwd wat Dijksma met de conclusies uit het rapport gaat doen.
Natuurmo(nu)ment
Een tijdje terug heb ik mijn cameraval opgehangen bij een dassenburcht in de Loonse en Drunense Duinen en heb mooie opnames kunnen maken van een hele dassenfamilie: drie jongen en hun ouders (zie onderstaande foto). Ze kwamen steeds rond dezelfde tijd hun burcht uit om eerst even te spelen en daarna ging tenminste één van de ouders op pad om eten te zoeken. Via de Dassenwerkgroep Midden-Brabant had ik al vernomen dat het mogelijk is om de dassen in levende lijve te zien door te posten bij een burcht. Dit houdt in dat je, in donkere kleding en zonder geurtjes op, bij een burcht gaat zitten en net zolang wacht totdat de dassen naar buiten komen. Een uur voor zonsondergang was ik aanwezig en na 1,5 uur werd het stil zitten en het stil zijn beloond met het beeld van drie spelende jongen en even later ook de ouders. Echt heel bijzonder en bijna onwerkelijk!
Ook heb ik tijdens een weekend in de Ardennen een vrouwtje vos op de foto kunnen zetten (zie onderstaande foto).
Soorten in Beeld
Vandaag bespreken we een mooi maar geniepig plantje: het Heidekartelblad (Pedicularis sylvatica). Het plantje is in Nederland zeer zeldzaam en komt in Brabant op nog maar een paar plekken voor. Eén van deze plekken is natuurgebied Huis ter Heide tussen De Moer en Loon op Zand. Het Heidekartelblad ziet er erg liefelijk uit met zijn roze bloemetjes, maar schijn bedriegt! Het is een halfparasiet en steelt zijn voedingsstoffen van andere planten, zoals grassen. Ook zet het plantje mieren in om te overleven: Heidekartelblad heeft een oliehoudend sap dat mieren aantrekt. De mieren komen van het sap drinken en op hun beurt zorgen de mieren weer voor de zaadverspreiding van deze Rode Lijst soort. Heidekartelblad is dus niet alleen mooi en geniepig, maar ook slim! Weer een voorbeeld van hoe mooi en slim de natuur in elkaar zit.
Natuurlijk DoeHetZelven
De wormen in je tuin zorgen ervoor dat al het blad en plantenresten worden opgeruimd en zetten dit om in vruchtbare humus. Humus zorgt op zijn beurt voor de verbinding van voedingsstoffen, water en aarde, waardoor je van die mooie rulle grond krijgt waar planten het goed op doen. Kunstmest is dus helemaal niet nodig als je voldoende wormen in je tuin hebt!
Om de wormen te lokken en je eigen humus te produceren, kun je in een hoekje van je tuin je eigen humusbedrijfje maken in de vorm van een composthoop. De voordelen van een eigen composthoop op een rijtje:
- Geen verontreiniging door bestrijdingsmiddelen.
- Onkruid en ziektekiem vrij.
- Voedingsstoffen komen langzaam maar langdurig vrij.
- Veel sporenelementen.
- Goed voor bodemleven en waterhuishouding.
- Gaat slakken tegen door de schimmels die aanwezig zijn.
Klik hier voor een instructie over hoe je je eigen composthoop aanlegt. Succes!
Natuurlijk Afvragen
Heb jij nog tips voor staatssecretaris Dijksma over het natuurbeheer en beleid in ons land? Wat gaat er, in de huidige situatie, fout? Wat moet afgeschaft worden? Welke vorm van natuurbeheer of elementen van natuurbeheer zijn volgens jou wel effectief?
Bedankt weer voor het lezen!
Vivian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten