dinsdag 10 mei 2011

Bleker, Zonnedauw, Reptielen en Amfibieën

Beste allemaal,

Vandaag blikken we niet terug op het vorige bericht, maar beginnen we meteen met actueel nieuws over natuur. Nieuws waarin Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de twijfelachtige eer krijgt om in het middelpunt van de belangstelling te staan...  

Natuur in de Media
In dagblad Trouw was vandaag een artikel te lezen met als titel: "Bleker schoffeert de natuurbeschermers".  Dolf Logemann, ecoloog bij adviesbureau Arcadis, geeft hierin zijn ongezouten mening over het beleid en uitspraken van Staatssecretaris Bleker. Citaat: "Dit kabinet bezuinigt zestig procent op natuurbeleid. Het schrapt de verbindingszones tussen natuurgebieden, het gaat de Ecologische Hoofdstructuur slechts onvolledig uitvoeren. Ook legt het de uitvoerende dienst, Staatsbosbeheer, bezuinigingen op waarmee de natuur nauwelijks kan worden onderhouden. Alsof dit nog niet genoeg is schoffeert de staatssecretaris, waar hij maar kan, de instanties die het natuurbeleid hebben uitgevoerd. Zo neemt hij het de ecologen kwalijk dat de achteruitgang van de natuur na twintig jaar investeren in de Ecologische Hoofdstructuur nog niet is gestopt. "Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben vooral veel grond aangekocht en maar weinig ingericht. Half werk!", aldus staatssecretaris Bleker vorige week in de Tweede Kamer. Dat verwijt mist elke feitelijke basis. In werkelijkheid worden de gronden voor de nieuwe natuur niet door de natuurorganisaties aangekocht, maar door het Rijk, via het Bureau Beheer Landbouwgronden. Deze dienst valt rechtstreeks onder Bleker. De natuurorganisaties krijgen de gronden doorgeleverd om ze te beheren. Ze moeten daarvoor diep in de buidel tasten. Voor elke euro subsidie die zij voor het beheer van het Rijk ontvangen leggen zij er zelf twee bij uit andere bronnen, waaronder lidmaatschapsgelden. Op deze manier realiseert de overheid goedkoop haar eigen natuurbeleid".  
Natuurlijk laat dit nieuwsbericht maar 1 kant van de zaak zien, en dan ook nog die van een zeer gefrustreerde natuurbeschermer, maar het geeft wel aan dat natuurbeherende organisaties in een moeilijke situatie zitten: van het kabinet moeten ze het natuurbeleid zodanig uitvoeren dat half werk voorkomen wordt, maar moeten dit zien te realiseren binnen een zeer beperkt budget, waardoor zij (en dus het beheer en behoud van natuur) nog afhankelijker worden van vrijwilligers, lidmaatschapsgelden en donateurs. 

Natuurmo(nu)ment
Gisteren heb ik weer een dagje voor Natuurmonumenten gewerkt. Dit werk bestond uit het in kaart brengen van de vegetatie op de oevers van het Winkelsven in Oisterwijk. Makkelijker gezegd dan gedaan! Ten eerste was het bijna onmogelijk om een rondje om het ven te lopen vanwege de plaatselijk zeer dichte, onbegaanbare begroeiing, de grote kans op een nat pak en de stroomdraad waar ik meerdere malen onderdoor moest tijgeren. Ten tweede stikte het van de muggen die constant rond mijn hoofd zoemden en me prikten waar ze maar konden. En tot slot is mijn kennis van planten nu niet bepaald om over naar huis te schrijven. Sta je daar dan met je nieuwe plantengids, pen, papier en fototoestel... De moed zakte me op het begin wel even in de schoenen moet ik zeggen. Maar gelukkig werd dit veldbezoek al snel helemaal de moeite waard: ik vond vossensporen, zag een ree op een paar meter afstand over de omheining springen, vond grote aantallen ronde zonnedauw, heb veel nieuwe planten leren kennen en het lukte me zelfs om een soort indeling van plantgemeenschappen rond het ven te maken. Ik zeg: missie geslaagd! 

    Ronde Zonnedauw

                                                                                                            
Soorten in Beeld
In Nederland komen 7 soorten reptielen voor. Een daarvan is de zandhagedis (Lacerta agilis). Deze hagedis komt vooral voor op heideterreinen en hogere zandgronden.  Onderstaand kaartje laat de verspreiding in Nederland zien. 

zandhagedis    Bron: http://www.ravon.nl/

De hagedis kan 16 tot 20 centimeter lang worden, is een insecteneter en is alleen bij zonnig weer actief. 's Nachts en bij koel en/of vochtig weer schuilt hij in een holletje, onder objecten of in spleten tussen stenen. Het zijn solitaire dieren met een eigen territorium waarin het hol ligt dat goed wordt beschermd. 
In de paartijd kleuren de flanken en onderkant van de mannetjes helder groen met aan de zijkanten van de rug een rij gele vlekjes.


Mannetjes zandhagedis tijdens de paartijd

Voor het leggen van de eieren kiezen de vrouwtjes zonnige, onbegroeide zandige plekken waar ze de eitjes 5 tot 20 centimeter diep ingraven. De warmte van de zon zorgt voor de verdere ontwikkeling van de eieren. 
De zandhagedis staat op de Rode Lijst van beschermde diersoorten en is aangemerkt als "kwetsbaar". Volgens RAVON neemt het aantal sinds 1994 sterk toe en heeft de soort vrijwel overal waar hij voorkomt stabiele populaties opgebouwd. Desondanks blijven specifieke beheersmaatregelen nodig om de soort te behouden. 

Natuurlijk DoeHetZelven
Het is erg lastig om je tuin aantrekkelijk te maken voor de zandhagedis. Dit geldt trouwens voor reptielen in het algemeen. Wel is het mogelijk om je tuin aantrekkelijk te maken voor amfibieën (kikkers, padden en salamanders). Dit vergt echter wel enige inspanning als je nog geen vijver hebt, omdat deze onontbeerlijk is. Wanneer je nog een vijver moet aanleggen, moet je ervoor zorgen dat de ligging goed is: hij moet minstens de helft van de dag in de zon liggen. Amfibieën moeten makkelijk de vijver in en uit kunnen. Je kunt dit mogelijk maken door boomstronken en/of ruwe stenen langs de kant te plaatsen die een soort trap vormen. Daarnaast moet de vijver uit verschillende dieptes bestaan met een gedeelte van 80-120 cm diep waar ze kunnen overwinteren en een ondiep gedeelte waar ze hun eitjes kunnen leggen en snel kunnen opwarmen. Ook moeten er voldoende waterplanten beschikbaar zijn waarin ze beschutting kunnen vinden en moeten er in de tuin zelf ook rommelige hoekjes van houtblokken, losse stenen of snoeihout beschikbaar zijn waar ze kunnen schuilen en overwinteren. Tot slot het meest belangrijke: de vijver moet visvrij zijn. Vissen eten de eitjes en larven van de amfibieën.    

Natuurlijk afvragen
We komen even terug op het natuurbeleid van Meneer Bleker. Zoals jullie hebben kunnen lezen wil hij het beleid omtrent de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waarmee in 2000 is begonnen en die in 2018 gerealiseerd zou moeten zijn niet meer volledig uitvoeren. Voor degenen die nog niet volledig op de hoogte zijn: de ecologische hoofdstructuur is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden in Nederland. Het vormt de basis voor het Nederlandse natuurbeleid en heeft tot doel de natuurwaarden in Nederland te stabiliseren.
Wat is jouw mening over deze beslissing van Bleker? Mijn mening raden jullie al: ik ben er zeer op tegen! De EHS is, naar mijn mening, te belangrijk voor het behoud en de bescherming van dier -en plantensoorten om zomaar op te bezuinigen. Ik begrijp dat er minder geld beschikbaar is, maar het is in mijn ogen ook een optie om de einddatum van 2018 te verschuiven en het allemaal wat langzamer te realiseren. 

Einde bericht. Tot volgende week!

Vivian  



  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten