En? Gelukt om 1 zoogdier van de Rode Lijst uit te kiezen dat naar jouw mening koste wat kost beschermd zou moeten worden? Ik vind het in ieder geval erg lastig. Je neigt er toch al snel naar om de soorten te kiezen die je kent en die een hoge aaibaarheidsfactor hebben, zoals de bever, de otter, het damhert en de hamster, terwijl de andere soorten natuurlijk net zoveel recht hebben om beschermd te worden. Kortom: naar mijn mening is het onmogelijk om 1 soort boven een andere te verkiezen.
Natuur in de Media
Het natuurnieuws van deze week gaat ook over zoogdieren van de Rode Lijst. Ze zijn net al even genoemd: de otter en de hamster (misschien beter bekend als de korenwolf). Op de website van de GroeneRuimte vond ik een artikel geschreven op 30 mei met als titel "herintroductie van de otter en herstelprogramma voor hamster succesvol". Er is dus weer hoop voor deze twee inheemse bedreigde diersoorten. Uit onderzoek van Alterra blijkt dat het aantal hamster-burchten in Zuid-Limburg vanaf 2000 is toegenomen van 0 tot ongeveer 600. Hiermee is dit deel van Limburg nu een van de belangrijkste gebieden voor hamsters in Europa.
De voorheen in Nederland uitgestorven otter is in 2002 en daarop volgende jaren geherintroduceerd in Noordwest-Overijssel. Ook dit beleid is succesvol gebleken. In 2010 kwamen al 50 nakomelingen van de uitgezette dieren in de regio voor. Het succes van deze maatregelen betekent echter niet dat de otter en hamster al aan hun lot kunnen worden overgelaten. Voor beide soorten geldt dat de populaties nog te kwetsbaar zijn. Daarom blijven maatregelen nodig en blijven ze voorlopig op de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren staan.
Soorten in Beeld
Zoals uit de titel van dit bericht al blijkt, komen vandaag alleen zoogdieren aan bod. Zo ook hier bij de soort van de week. In tegenstelling tot de reeds besproken soorten, wordt deze soort niet met uitsterven bedreigd. In Nederland gaat het zelfs zo goed met dit slimme roofdier dat hij sinds 2006 vogelvrij is verklaard en er jaarrond op hem gejaagd mag worden. Ik heb het over de vos (Vulpes vulpes).
Een vos is maar weinig groter dan een flinke kat. Door zijn dikke vacht en lange staart lijkt hij echter een stuk groter. Van kop tot het begin van zijn staart meet een vos ongeveer 50-80 centimeter. Tel daar zijn staart van 30-50 centimeter bij op en je hebt een dier dat vanaf een afstand minstens een meter lang lijkt.

Waarschijnlijk gaat het zo goed met de soort omdat het een echte oppurtunist is en dn soort zich daarom goed kan aanpassen. Ze komen dan ook in allerlei soorten landschap voor: in parken, heidevelden, venen, duinen, polders, landbouwgebieden, dorpen en steden. Hun voorkeur gaat echter uit naar bosgebieden met open plekken en veel lage begroeiing.
Ook wat betreft eten zijn ze niet kieskeurig: ze leven van wat ter plaatse het gemakkelijkst verkrijgbaar is. Muizen en andere knaagdieren zoals konijn en haas vormen het hoofdmenu, maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, fruit, aas en afval wordt gegeten. Soms bewaart een vos wat voedsel achter loszittend boomschors of in een klein kuiltje dat hij zelfs maanden later nog terug kan vinden.
Vossen leven meestal in een groep van ongeveer 6 dieren die geleid worden door een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos). De rest van de groep bestaat uit moervossen die vaak allemaal aan elkaar verwant zijn. Zodra rekels volwassen zijn, worden ze uit de groep verjaagd. De ondergeschikte vrouwtjes helpen met de opvoeding van de jongen. Om met elkaar te communiceren kunnen ze tenminste 28 verschillende geluiden gebruiken en kennen ze ook een groot aantal houdingen waarmee ze kunnen communiceren.
Ondanks dat ze in groepen leven, jagen ze solitair. Dit gebeurt meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jagen ze liever overdag. Het territorium varieert meestal van 100 tot 400 hectare, maar kan ook vele malen groter zijn, afhankelijk van het leefgebied en voedselaanbod.
Eenmaal per jaar krijgt het dominante vrouwtje gemiddeld 4 jongen die eind maart/begin april geboren worden. Het vrouwtje blijft de eerste weken met de jongen in het hol. In die periode zorgt de rekel voor voedsel. Vossen worden in het wild gemiddeld 9 jaar oud.
Natuurlijk DoeHetZelven
Een vos je tuin in lokken en zorgen dat hij daar blijft, lijkt me een erg moeilijke opgave. Of het moet zijn dat je kippen rond hebt lopen...dan zal hij regelmatig een bezoekje aan je tuin komen brengen. Of je dat wilt, is natuurlijk een andere vraag.
Wel kun je je tuin geschikt maken voor veel kleine zoogdieren, zoals muizen en konijnen. Zorg voor "wilde" stukjes tuin met allerlei kruidachtige planten waar ze voldoende voedsel kunnen vinden (zodat ze niet al je sierplanten opeten) en zorg voor voldoende schuilplekken in de vorm van takkenhopen of slordige stapels van stenen.
Natuurlijk Afvragen
Zoogdiersoorten als vos en wild zwijn mogen jaarrond of een gedeelte van het jaar bejaagd worden. Enkele argumenten hiervoor zijn dat ze ziektes over kunnen brengen, schade toebrengen aan de oogst van boeren, ongelukken veroorzaken en geen natuurlijke vijanden meer hebben waardoor de aantallen onnatuurlijk groot worden.
Hoe denk jij over het bejagen van soorten als vos en wild zwijn en jacht in het algemeen? Vind je dat het alleen onder bepaalde omstandigheden of voor een bepaald doel toegestaan mag worden, heb je er geen problemen mee of ben je er falikant tegen?
Hoi!
BeantwoordenVerwijderen"Natuur" in Nederland is al lang geen natuur meer, eerder cultuur. Wanneer soorten als vossen en zwijnen in zo'n grote getalen voorkomen dat ze schade toebrengen aan de rest van de "natuur" vind ik dat er best op ze gejaagd mag worden. De mens vervangt in dit geval de vroegere natuurlijke vijanden. Hierbij wil ik even opmerken dat de mens vaak ook onbedoeld/onbewust diersoorten verdringt door bebouwing e.d. en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De koers die het huidige kabinet inzet t.o.v. natuur maakt het er niet veel beter op...
Nog een discussiepuntje m.b.t. jagen; de ganzen. Er zijn plannen om de helft van de ganzen af te schieten, omdat ze veel schade toebrengen aan vooral de landbouw. Lastige kwestie.... Ik vraag me ook af wat er dan gebeurd met al die ganzen die geschoten worden. Het lijkt me zonde om ze te vernietigen, zo'n verse biologische gans ;)
Ilse