woensdag 9 november 2011

Plezierjacht, schattige muizen en natuurlijke imitaties

Welkom allemaal!

Vorige week heb ik jullie beloofd om het deze keer over de "plezierjacht" van Bleker te hebben. Dit onderwerp zal ook als eerste aan bod komen. Hierna volgen een aantal leuke foto's die met mijn natuurmo(nu)ment te maken hebben en bespreek ik natuurlijk weer een soort.

Natuur in de Media
Het is al een tijdje geleden dat het artikel in het Brabants Dagblad stond (7 oktober), maar ik wil het toch nog bespreken. Dit omdat het, vooral onder natuurbeschermers, een veelbesproken onderwerp is en omdat iedereen er volgensmij wel een mening over heeft.
Er komt een nieuwe Natuurwet aan en als het aan onze Staatssecretaris Bleker ligt, krijgen "plezierjagers" ruim baan. Ik zet het woord tussen aanhalingstekens omdat ik het plezier niet inzie van dieren doodschieten, maar goed, er zijn mensen die er wel plezier aan beleven. Momenteel mogen in Nederland alleen kleine dieren (konijnen, hazen, fazanten en houtduiven) vrij bejaagd worden en wordt grootwild (edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en een aantal ganzen) alleen bejaagd in het kader van schadebestrijding. Bleker wil in de nieuwe Natuurwet doorvoeren dat binnenkort ook het grootwild vrij bejaagd kan worden. Dit betekent dat iedereen met een geweer en een jachtvergunning overal in Nederland zoveel groot- en kleinwild af kan en mag schieten als hij wil. Natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, zijn zeer ontevreden over deze conceptwet. Door deze wet mogen zelfs internationaal beschermde soorten als kolgans en smient naar hartelust uit de lucht geschoten worden. Als motivatie verwijst de Staatssecretaris naar 'schade en overlast' die door grootwild veroorzaakt worden. De natuurorganisaties vinden dit onzin en zeggen dat het gewoon om geld gaat: "dan hoeft het Rijk geen schadevergoedingen meer uit te keren". 
Mijn mening hierover is natuurlijk wel duidelijk, maar ik wil hem graag ook even toelichten. Ten eerste neemt de schade aan landbouwgassen bijna ieder jaar af en zijn de bedragen hiervoor, in vergelijking met andere schadeposten, relatief klein. In 2009  bijvoorbeeld, bedroeg de schade aan gewassen veroorzaakt door wild 269.101 euro en de vertraging rond de aanleg van een treintunnel bij Delft 10 miljoen euro. Daarnaast los je niets op met het afschieten van dieren: voor elk dier dat je afschiet, komt het jaar erop weer een ander dier terug. Dwijlen met de kraan open dus! Naar mijn mening is het beter om schade en overlast te voorkomen door bijvoorbeeld rasters om maïsvelden te plaatsen, wildtunnels en ecoducten aan te leggen zodat de dieren de wegen niet over hoeven te steken en meer ruimte te creeën door middel van de Ecologische Hoofdstructuur, zodat het wild zich kan verspreiden, daardoor genoeg voedsel kan vinden en de landbouwgronden niet meer op hoeven om voedsel te zoeken. Pas wanneer het echt uit de hand loopt en andere maatregelen niet meer helpen, kan overgegaan worden tot lokale, beperkte (!) jacht. Zo staat het ook in de Flora- en faunawet!

Natuurmo(nu)ment
Nog even snel een tweetal foto's van de door mij gevangen muizen. Het was bijzonder om de beestjes van zo dichtbij te zien, vast te kunnen houden en eens goed te kunnen bekijken. Daarnaast was het heel leerzaam en kan ik nu redelijk wat soorten van elkaar onderscheiden. De eerste is een huisspitsmuis en de tweede een rosse woelmuis.   

 Huisspitsmuis

 Rosse woelmuis in val

Soorten in Beeld
Deze keer heb ik eens iets anders dan een zoogdier gekozen. Voor veel mensen (inclusief mijzelf) geldt dat ze zich het best kunnen identificeren met zoogdieren en deze daardoor het meest interessant en knuffelbaar vinden. Van deze soortgroep weten we vaak ook het meest. Juist daarom lijkt het me leuk om jullie iets te vertellen over een soortgroep waar veel mensen weinig vanaf weten: de insecten. Enig idee wat voor insect op onderstaande foto staat? Niet stiekem vooruitlezen!

  


















Is het een vlieg? Is het een bij? Nee, het is een bijvlieg! De kleine bijvlieg (Eristalis arbustorum) welteverstaan. De verspreiding en ecologie van dit beestje zal niemand van jullie echt interesseren denk ik, maar wat wel leuk is om te vertellen, is hoe je nu het verschil kunt zien tussen een vlieg, een bij en een bijvlieg. Het verschil tussen een vlieg en een bijvlieg is niet zo moeilijk: de bijvlieg heeft gele strepen op zijn achterlijf, een vlieg heeft deze niet. Het verschil tussen een bij en een vlieg kunnen jullie waarschijlijk ook nog wel zien. Een bij en een bijvlieg zijn echter wat lastiger van elkaar te onderscheiden, maar er zijn drie dingen waarop je kunt letten. Ten eerste heeft de bijvlieg andere vleugels dan een bij. De vleugels van een bij bestaan uit twee delen, een voorvleugel en een achtervleugel, terwijl de vleugels van een bijvlieg uit één deel bestaan. Ten tweede bestaat het lijf van een bij uit drie delen (de kop, het borststuk en het achterlijf), terwijl dat van een vlieg uit twee delen bestaat (de kop en het achterlijf). Tenslotte verschillende de ogen van elkaar: bij de bijvlieg raken de twee ogen elkaar bovenop de kop aan, terwijl de ogen van een bij elkaar niet aanraken. Er zijn natuurlijk nog meer verschillende tussen bijen en bijvliegen, maar deze drie zijn het makkelijkst waar te nemen.  
Je kunt je afvragen waarom die bijvlieg nu zoveel op een bij lijkt? Wat is het nut? Hier komen we bij een erg interessant fenomeen in de natuur: "mimicry" oftewel imitatie. Dit bericht wordt te lang wanneer ik het helemaal uit ga leggen, maar in dit geval volstaat het om te zeggen dat de bijvlieg minder makkelijk wordt opgegeten omdat hij op een bij lijkt. Het is dus een overlevingsstrategie. Felle kleuren in de natuur zeggen vaak "let op, ik ben giftig!". De bij is daadwerkelijk giftig, maar de bijvlieg niet. Doordat de bijvlieg toch gele strepen heeft, worden  eventuele vijanden afgeschrikt. Slim he?! 

Natuurlijk Afvragen
Volgensmij heb ik jullie in een eerder bericht al gevraagd om na te denken over de jacht. Daarom geef ik jullie deze keer een opdracht. Ga eens googlen op "mimicry" en ontdek welke mooie mechanismen er in de natuur bestaan om te overleven. Niet alleen mensen kunnen zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn!    

Tot de volgende keer!

Vivian   

       

      

        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten