woensdag 7 december 2011

Het wanbeleid van Bleker, otters en vissen vangen in de Biesbosch

Hallo allemaal!

Vorige week vertelde ik jullie dat in het Groene Woud tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven het edelhert weer geïntroduceerd wordt. Het laatste nieuws over dit onderwerp is dat het eerste hert in 2013 wordt losgelaten. Volgens oud-wethouder Ger van den Oetelaar hoort het hoefdier thuis in dit gebied met natuurlijk bos en beekdalen en zijn er binnen het Groene Woud goede mogelijkheden voor het edelhert. De eerste dieren zullen in natuurgebied de Kampina en rond de natuurbrug over de A2 ter hoogte van Liempde uitgezet worden. Met boeren en gemeenten worden goede afspraken gemaakt en er komt een schadefonds, zodat de te verwachten (landbouw)schade veroorzaakt door de uitgezette edelherten gecompenseerd kan worden. Ik zeg: prima plan, nu hopen dat het ook werkt...

Natuur in de media
En dan nu een wat minder positief bericht over het natuurbeleid in ons land. In het Brabants Dagblad las ik dat de provincie vier Nationale Parken over moet nemen van het Rijk. Hiermee schuift staatssecretaris Bleker de verantwoordelijkheid voor deze parken af naar de provincie. Dit geldt niet alleen voor deze parken in Brabant, maar ook voor 16 andere natuurgebieden verspreid over ons land. In Brabant gaat het om de Loonse en Drunense Duinen, de Groote Peel, de Biesbosch en de Zoom-Kalmhoutse Heide. 
Als gevolg van deze decentralisatie zullen de bezoekerscentra van de parken zeer waarschijnlijk moeten sluiten vanwege geldgebrek, terwijl de Nationale Parken juist opgericht zijn om de natuur dichter bij de mens te brengen.
En helaas houdt het "wanbeleid" van Bleker niet op. De staatssecretaris wil ieder jaar 300 miljoen euro bezuinigen, natuurmonumenten schrappen, natuurgebieden opheffen, 150 beschermde zeldzame diersoorten niet langer beschermen en meer jacht toestaan. In zijn natuurbeleid wordt natuur als belemmering voor de economie gezien: volgens hem hebben boerenbedrijven en ondernemers last van de natuur en moet daar wat aan gedaan worden. Bovenop dit alles luistert hij niet naar reacties van onder andere natuurorganisaties, slaat hij adviezen uit wetenschappelijke rapporten in de wind en zijn onder andere de geplande bezuinigingen voor Natura2000-gebieden juridisch onmogelijk omdat Nederland zich met betrekking tot deze gebieden moet houden aan harde Europese verplichtingen. Ons land kan zelfs boetes krijgen wanneer deze plannen doorgezet worden. Hoe koppig en eigenwijs kun je zijn? 

Soorten in Beeld
Vandaag bespreken we weer een soort uit mijn favoriete soortgroep: de zoogdieren. Deze keer is de otter (Lutra lutra) aan de beurt. Deze marterachtige kwam vroeger in alle waterrijke gebieden van Europa voor. Ook in Nederland kwam hij in grote aantallen voor, maar aan het einde van de jaren 80 verdween de soort uit ons land. Natuurlijk waren wij mensen hier de oorzaak van: vervuiling, habitatvernietiging, verstoring, verkeer, visnetten en jacht zorgden ervoor dat de otter uitstierf. In 2002 is de soort in Overijssel geherintroduceerd en gelukkig met succes. Momenteel komt het roofdier weer voor in een vijftal gebieden in Overijssel, Friesland en Gelderland en breidt de soort zich uit naar Noord-Duitsland. 

Hoe een otter eruitziet, hoef ik de meesten van jullie vast niet te vertellen. Voor degenen die het echt niet weten, hieronder een foto. Klik hier om een filmpje te zien dat zo schattig is dat ik het jullie niet kan onthouden. Skip het eerste deel en ga meteen naar 1:15 minuten. De dieren in het filmpje zijn alleen geen gewone otters, maar zeeotters. Deze soort is groter dan onze otter en leeft vooral in zout water.  

 De otter

Onze otter, ook wel visotter genoemd, komt in allerlei diepe en ondiepe, niet verontreinigde wateren en oeverzones voor. Soms zijn ze zelfs in kustgebieden te vinden. In deze gebieden moet dan wel genoeg zoet water in de buurt zijn om van te drinken en om de vacht schoon te houden. Bij strenge vorst zoeken ze stromend water of meren met wakken op. Als schuilplaats gebruiken ze zelfgegraven holen in oevers, natuurlijke holtes of nissen, oude holen van konijnen of beverratten of bovengronds in legers op goed verborgen plekjes. 
Otters zijn vooral 's nachts actief. Ze zijn erg schuw en leven solitair. Alleen moeder en jong leven 1 jaar samen. Ze zijn uitstekende zwemmers en duikers, kunnen enkele minuten onder water blijven en zijn erg speels. De staart en achterpoten fungeren als roer. Daarnaast kunnen otters goed klimmen en rusten ze soms in wilgen of elzen. Af en toe komen ze overdag aan land om te zonnebaden. Qua voedsel zijn ze opportunisten: ze eten allerlei in en aan het water levende dieren, zoals vissen, amfibieën, kreeften, krabben, watervogels, eieren, muizen, ratten en soms aas. Jonge otters kunnen het hele jaar door geboren worden, maar een paartje produceert slechts 1 nest per jaar. Na een draagtijd van ongeveer 60 dagen worden 1, 2 of 3 jongen geboren die regelmatig verplaatst worden door de moeder.   

Natuurlijk DoeHetZelven
Help de kikker de winter door! Een tip voor de doe-het-zelvers onder ons. Omdat de herfst dit jaar zo zacht is, zijn nog veel bruine kikkers actief. Zolang het niet kouder is dan een graad of tien struinen ze rond tussen de planten en pas als het echt ijzig wordt, verdwijnen ze onder water. Die situatie kan problemen geven bij vijvers waar ondertussen een net overheen gespannen is om inwaaiend blad op te vangen: de kikkers kunnen de vijvers niet in of uit!  Maak daarom, zolang het nog vrij warm is, toegangsopeningen voor de kikkers. Tijdelijke toegangsopeningen van en naar de vijver kun je maken door op een paar plaatsen de rand van het net wat hoger vast te leggen, bijvoorbeeld met houtblokken of een paar gestapelde bakstenen. Zo kunnen de bruine kikkers vrij in- en uitlopen en zelf bepalen wanneer ze definitief onder zeil gaan.  

Ecologe in spé
Sinds maandag werk ik bij NWC Advies in Dordrecht. De oude hoeve waarin het kantoor gevestigd is, ligt aan de rand van de Biesbosch en als ik uit het raam kijk, zie ik onder andere bos, pony's, ooievaars en damherten die door het NWC opgevangen zijn en later weer uitgezet worden. Ook egels, uilen en andere wilde dieren die binnengebracht worden, vinden in de hoeve een tijdelijk onderkomen. Kan je als natuurliefhebber een betere werkplek verzinnen? Ikke niet!
De werkzaamheden zijn ongeveer hetzelfde als bij Staro: quickscans flora en fauna, ecologische werkprotocollen, ecologische begeleiding bij bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden, ontheffingsaanvragen en vervolgonderzoek naar onder andere vissen, vleermuizen, muizen en planten. 
Vandaag hebben we de hele dag vissen gevangen in de Biesbosch, zodat duidelijk wordt welke soorten er voorkomen en op welke manier het beste gebaggerd kan worden. Waterpak aan, schepnetten gereed, apparatuur voor elektrovissen in de boot en gaan! Erg leuk om te doen, zelfs bij windkracht 8. 

Natuurlijk Afvragen
Kort maar krachtig: wat vind jij van het beleid van Bleker? 

Tot de volgende keer!

Vivian      

1 opmerking:

  1. Ik zag in mijn mailbox je blog met als titel 'het wanbeleid va...' Ik dacht al dat kan niets anders zijn dan het wanbeleid van Bleker. Hij weet in z'n eentje de EHS om zeep te helpen, waar nu al een jaren aan gewerkt wordt!

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen